5.4.2017

Sběr dat o spotřebě energie: Měřicí systém s přidanou hodnotou

Nový systém "Energy Data Management" nabízí komfortní řešení pro sběr a správu dat o energiích. Navíc nevyžaduje jakékoli programování a lze ho kdykoli rozšiřovat.

Podniky stále podrobněji sledují efektivitu svých budov a zařízení. Rozsah potenciálu úspory však lze určit pouze při systematickém sběru dat o všech zdrojích energie a všech spotřebičích. Proto je zde nový systém "Energy Data Management" společnosti WAGO. Díky kombinaci předem definovaného hardwaru a uživatelsky přívětivého softwaru lze tento měřicí systém jednoduše integrovat do automatizačních systémů v průmyslu i v budovách.

Modulární sběr energetických a procesních dat

Hardwarovou základnu tvoří aplikační procesorový modul z rodiny PFC200 a WAGO-I/O-SYSTEM 750. Modulární konstrukce umožňuje individuální přizpůsobení aktuálním podmínkám. Kromě hodnot specifických pro elektrickou energii, jako jsou proud nebo napětí, je tak možné zaznamenávat i mnoho dalších veličin relevantních v průmyslové a procesní technice i v automatizaci budov – například parametry týkající se plynu, tepla, vody, stlačeného vzduchu a teploty.

Moderní software

Ve výkonné a uživatelsky přívětivé řešení se WAGO Energy Data Management proměňuje až díky příslušné softwarové aplikaci. Je implementována do procesorového modulu a při spuštění automaticky rozpozná připojené I/O moduly. Vstupy pro sběr dat se přizpůsobují jednoduchou parametrizací. Aplikace umožňuje myší upravovat veškerá nastavení, a to jak během uvádění do provozu, tak za provozu samotného. Programování není třeba. Ke grafickému uživatelskému rozhraní lze přistupovat prostřednictvím protokolu HTTPS a standardního prohlížeče.

Předávání dat nadřazenému softwaru pro energetický management probíhá po sběrnici Modbus TCP/IP nebo prostřednictvím souboru CSV přes FTPS. Zaznamenaná data lze navíc ukládat na kartu SD. Snadná a flexibilní připojitelnost nového řešení značky WAGO ke stávající infrastruktuře a řídicím systémům umožňuje podnikům s již zavedeným energetickým managementem snadným způsobem zvětšit rozsah dat shromažďovaných na jednotlivých měřicích bodech.

Vizualizace? Samozřejmost!

Systém "Energy Data Management" je vhodný zejména pro podniky, které s energetickým monitoringem právě začínají nebo chtějí pracovat bez nadřazeného softwaru pro energetický management. Pomocí integrovaného vizualizačního nástroje lze vytvářet různá vyhodnocení. Podniky tak mohou synchronně s dodavatelem energie generovat mimo jiné křivky zatížení nebo pomocí bezprostředně sestavovaného znázornění určovat, které spotřebiče jsou odpovědné za zátěžové špičky. Kromě toho lze sledovat využívání energie v závislosti na určitých úpravách procesů a například tak zjistit, kolik energie se podařilo ušetřit použitím motorů s variabilními otáčkami nebo nových světelných zdrojů.

Další informace: www.wago.com/energymanagement